Már lehet regisztrálni a NAV Online Számla Rendszerébe

2018.06.19

Mint azt már bizonyára mindenki tudja, hiszen a hírek a GDPR indulását követően főképp erről szólnak a NAV berkeiben, július elsejétől éles üzemben fogadja a vállalkozások 100 000 Ft-ot elérő ÁFA tartalmú számláinak adatait a NAV Online Számla Rendszere.

Figyelem! Az adatszolgáltatási kötelezettség nem csak a számlázó programokkal kiállított számlákra vonatkozik, hanem a nyomdai úton előállított, úgynevezett tömbös számlák kézzel kiállított példányaira is, amennyiben ÁFA-tartalmuk eléri a 100 000 Ft-ot. Ezen adatszolgáltatási kötelezettség azokra a számlákra vonatkozik, amelyeknek általános forgalmi adótartalma eléri a jogszabályban meghatározott összeget, és belföldön regisztrált adóalanyoknak lettek kiállítva.

A rendszer használatához regisztráció szükséges, mely nem azonos az eddigi teszt rendszer regisztrációjával. Az alábbi elérhetőségen lehetséges regisztrálni: https://onlineszamla.nav.gov.hu/regisztracio/start

A regisztrációt az végezheti el, aki a NAV előtt törvényes képviselőként, vagy állandó meghatalmazottként eljárhat.

A regisztráció elvégzésekor létrejön a regisztrációt végző személyhez kapcsoltan egy elsődleges felhasználó, aki teljes körű intézkedési joggal rendelkezik az adott adózó ügyeiben a webes felületen.

A számlázó programmal történő adatküldéshez úgynevezett technikai felhasználót is létre kell hozni, amihez szükséges egy jelszó megadása és egy jogosultsági szint beállítása. A technikai felhasználó az, amelyen keresztül az adatküldés emberi beavatkozás nélkül megvalósul majd a számlázó program és a NAV között.

Lehetőség van arra, hogy a gazdálkodó szervezeten belül ne csak a törvényes képviselő férjen hozzá a rendszerhez, hanem úgynevezett másodlagos felhasználók is. Az ő jogosultságaikat külön az elsődleges felhasználó állíthatja be, s ezen beállításoknak megfelelően használhatják a rendszert. Ilyen használat lehet számlatömbös számlák feltöltése, lekérdezések indítása.

Regisztrációra lehetőség van július elseje után is, azonban legkésőbb az adatszolgáltatással érintett első számla kiállításáig meg kell, hogy történjen.

A regisztrációhoz, a rendszer használatához a https://onlineszamla.nav.gov.hu/ oldalon az adóhatóság tájékoztatója, a gyakori kérdések és válaszok, illetve a technikai információk további segítséget nyújt.

A NAV egy rövid videót is közzétett, amely szemlélteti a regisztráció folyamatát:

https://www.youtube.com/watch?v=1mcm_027-Cs

További segítséget lehet még kérni az alábbi elérhetőségeken is:

NAV Infovonala: 1819
Külföldről: +36-1-250-9500

nav.gov.hu/nav/e-ugyfsz/levelkuldes