Jövőre elkerülhető lehet majd az útnyilvántartás vezetése lízingelt autó lízingdíjának ÁFA levonásához

2018.10.06

Változás várható a bérleti és lízingdíj ÁFA-levonásának szabályaiban, írja a Világgazdaság.

A havi bérleti díj és nyílt végű lízingdíj esetén, amennyiben a vállalkozás az 50%-os ÁFA levonását választotta, mentesülhet a vállalkozás az útnyilvántartás vezetése alól.

A jelenlegi szabályozás alapján a vegyes használatú cégautók esetében a magán- és céges használat elkülönítését szolgálja az útnyilvántartás vezetése.

Ezzel támasztható alá az ÁFA levonása.

A Pénzügyminisztérium sikerrel lobbizott Brüsszelben a hazai vállalkozókért. Az Európai Unió derogációt (engedélyt) adhat az egységes ÁFA szabályok végrehajtása alól egy most született uniós tanácsi határozat alapján.

Eszerint a nem kizárólag üzleti célokra használt személygépkocsik bérleti díjának és a nyílt végű pénzügyi lízing törlesztő részletének a levonható ÁFA összegét átalányként is meg lehetne állapítani.

A tervek szerint a választható ÁFA átalány 50 százalék lenne, azaz a használatot megosztó autók után az esedékes bérleti vagy lízingdíj ÁFA tartalmának a felét lehetne automatikusan levonni - ebben az esetben tehát mentesülnének a cégek az útnyilvántartás vezetése alól.

Természetesen azoknál az adózóknál, ahol az üzleti célú használat nagyobb arányú, és magasabb arányú levonási hányadot érvényesítenének, továbbra is az útnyilvántartás vezetésével kellene alátámasztani az üzleti használat magasabb arányát.

Hasonló, elszámolást egyszerűsítő szabályozást tanácsi jóváhagyásra már több uniós tagállamban is bevezettek.

Hazánkban ahhoz, hogy ez életbe léphessen, az országgyűlésnek is el kell fogadnia az erről szóló rendelkezéseket.

A tanácsi határozatot kommentálva Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a Világgazdaságnak hangsúlyozta: a szaktárca azért kezdeményezte a derogációt, hogy Magyarország a vállalkozók javára eltérhessen az uniós irányelvtől, amelynek rendelkezéseit minden tagállam köteles betartani. A lépés beleillik a kormányzat bürokráciacsökkentő terveibe, és az ügyfélbarát adózás megteremtését célzó minisztériumi intézkedéscsomaggal is összhangban van. Az államtitkár arról is tájékoztatott, hogy

miután az EU-szabályozás lehetőséget ad az egyszerűsítésre, a kormány a szükséges módosításokat előkészíti, és a tervek szerint már a jövő évtől jelentősen csökkenhet a megosztott használatú céges autókkal járó adminisztrációs teher.

A teljes cikk itt érhető el.